21_11

Урок 21. Ступені порівняння прикметників

 Основна частина прикметників у англійській мові, як і в українській, мають порівняння. Щоб їх утворити, можна використати два способи. У прикладі Which fish is the most famous? - The star fish.


(Яка риба найвідоміша? Морська зірка.)
  прикметник "найвідоміша" англійською складається з двох окремих слів! То як все таки утворюються ступені порівняння прикметників?

    Перший спосіб, коли слово залишається нерозділеним на два окремі, підходить для:
    - односкладових (крім real), 
    двоскладових з закінченням  -er, -le, -ow, -y чи наголосом на другий склад.
    Такі прикметники у другому ступені порівняння отримують закінчення -er, а у третьому, тобто найвищому - est.
    
    Варто звернути увагу, що при додаванні цих закінчень, як і при додаванні будь-яких закінчень до будь-яких інших слів у англійській мові зі словами можуть відбуватися деякі зміни. Чого нам чекати у даному випадку?

    1) коли  всередині односкладового прикметника короткий звук, а таких слів дуже багато, остання приголосна буква приєднує до себе таку саму приголосну букву. Так big стає bigger або biggest. Навіщо? - спитаєте ви. Логіка є, і вона полягає в тому, що коли слово з допомогою закінчення матиме два склади, то перший склад стане відкритим (закінчуватиметься голосною буквою), а у відкритих складах голосна читається так, як називається у алфавіті:) Щоб не міняти звучання слова, англійці трошки змінили змінили його написання і подвоїли останню приголосну букву.

    2) Традиційно, коли слово закінчується на -e, то двічі букву -e писати не будемо: fine - finer. 

    3) Традиційно, коли слово закінчується на -y, то міняємо цю букву на -i: noisy - noisiest.

    Другий спосіб, коли англійською отримуємо 2 слова, підходить для всіх інших прикметників.
    В цьому випадку прикметник взагалі не міняється, просто в другому ступені перед ним ставимо слово more, а у третьому - слово most. Виглядати це буде так: more interesting, the most interesting.
    
  Також треба сказати, що у третьому ступені порівняння абсолютно всі прикметники мають перед собою артикль theбо передають щось єдине у своєму роді, але артиклі - це вже зовсім інша історія.

Немає коментарів:

Дописати коментар